Houd patiëntenzorg en toegang tot medicijnen uit gevarenzone

De KNMP wil op korte termijn met minister Schippers van VWS bespreken hoe de bezuinigingen op de gezondheidszorg in 2014 kunnen worden ingevoerd zonder dat de apotheekzorg aan de patiënt en de toegang tot medicijnen in gevaar komen. Dat stelt de KNMP in reactie op de Miljoenennota 2014.

Zorg aan patiënt voorop

De patiënt rekent in de apotheek op de aanwezigheid van het juiste medicijn op het juiste moment met advies over juiste inname onder professionele begeleiding van de apotheker. Dit ontvangt de patiënt het liefst in de buurt op basis van een diagnose van de eigen (huis)arts. Apothekers zullen zich blijven inspannen om patiënten te vrijwaren voor mogelijke nadelige gevolgen van bezuinigingen op medicijngebruik.

Verlaag administratieve lasten

Uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken blijkt dat behandeling van patiënten met medicijnen kosteneffectief is. Zeker als het gaat om patiënten die langdurige zorg nodig hebben, zoals ouderen en chronisch zieken. Gerichte zorg aan deze patiënten door de apotheek levert aantoonbaar betere zorg op tegen lagere prijzen.

“Daarom vragen wij aandacht en steun om de hoge kwaliteit van de zorg aan de patiënt in de apotheek overeind te houden en nog beter te benutten”, aldus KNMP-voorzitter Rik van der Meer. Om dit optimaal te laten verlopen, vindt de KNMP dat de administratieve lasten voor apothekers drastisch omlaag moeten gaan.

Medicatiebeoordeling niet meer onder eigen risico

Een goed voorbeeld van (nieuwe) zorgverlening in de apotheek is de medicatiebeoordeling. Samen met de huisarts bekijkt de apotheker het medicijngebruik van oudere patiënten die dagelijks meer dan 5 geneesmiddelen slikken. Wanneer aanpassing van het medicijngebruik de kwaliteit van leven voor de patiënt verbetert, wijzigt de apotheker in overleg met de (huis)arts de medicatie. Hiermee wordt ook verspilling van medicijnen tegengegaan.

Voldoende investeringen in deze nieuwe vormen van zorgverlening zijn gewenst om kwalitatief goede zorg aan de patiënt te kunnen leveren en kosteneffectief te zijn.

Daarnaast meent de KNMP dat de medicatiebeoordeling die wordt uitgevoerd door apothekers niet meer onder het eigen risico in de zorgverzekering van patiënten moet vallen, zoals ook bij huisartsen het geval is. De KNMP krijgt namelijk meldingen van leden binnen dat patiënten om financiële redenen afzien van de medicatiebeoordeling door apothekers, terwijl een dergelijke controle de gezondheid juist aanzienlijk kan verbeteren.

Bron: KNMP