‘Ieder geschikt orgaan krijgt een bestemming’

Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is een van de veertig orgaandonatiecoördinatoren in Nederland en vertelt aan NEMO Kennislink hoe zo’n procedure verloopt.

Een maandagmiddag in maart. Orgaandonatiecoördinator Rianne van Zoggel van het Nijmeegse Radboudumc heeft er al een dienst van zeven uur op zitten als om 17.00 uur de telefoon gaat. Het is de Nederlandse Transplantatiestichting. Een patiënt in het westen van Nederland is hersendood verklaard en hij staat geregistreerd als donor. Van Zoggel belt de IC-arts van het betreffende ziekenhuis om de medische geschiedenis van de donor door te spreken. “Ik wil weten of de patiënt een hoge bloeddruk had of suikerziekte, welke medicijnen hij gebruikte en of hij kanker heeft gehad.”

Na het telefoontje regelt de IC-arts een bloed- en urineonderzoek, een echo van de buik, een foto van de longen en een longonderzoek om te controleren of de patiënt iets onder de leden heeft waardoor een van de organen medisch ongeschikt is. Bij Van Zoggel staat inmiddels de chauffeur voor de deur om haar naar het betreffende ziekenhuis te brengen.

Lees hier het volledige artikel.