Iedereen verdient kans op herstel na coma

“Spontaan herstel van ernstig hersenletsel bestaat niet. Met een intensieve behandeling is er na coma veel meer herstel mogelijk dan altijd is gedacht.” Dat zei dr. Henk Eilander, klinisch neuropsycholoog en grondlegger van het behandelprogramma Vroege Intensieve Neurorevalidatie voor mensen met verminderd bewustzijn, in Den Haag tijdens het symposium Samen Zorgen na coma.

Er is aandacht (van zorgprofessionals, familie en overheid) en geld nodig om mensen na coma zo’n intensieve behandeling te kunnen bieden. Nu is dat alleen mogelijk voor patiënten tot 25 jaar, maar iedereen verdient kans op herstel na coma, zo gaven gisteren verschillende sprekers aan.

De meeste mensen die in coma raken, herstellen binnen enkele uren of dagen weer naar een volledig bewustzijn, een klein gedeelte overlijdt. Als de comateuze toestand langer aanhoudt, is de kans groter dat iemand alsnog overlijdt. Als dit niet gebeurt en de ogen gaan open, ontstaat het niet-responsief waaksyndroom (NWS), ook wel vegetatief stadium genoemd. Behandeling van mensen met NWS is in Nederland mogelijk in RC Leijpark in Tilburg (alleen voor jongeren tot 25 jaar). Voor mensen tot 55 jaar is een beperkt aantal plaatsen in twee verpleeghuizen (WHZ Nieuw Berkendael in Den Haag en het Zonnehuis in Zuidhorn).

Volgens de protocollen mag de behandeling van mensen die een half jaar in een vegetatieve toestand hebben verkeerd, worden topgezet. “Heb je in dat half jaar niets bereikt, dan is het klaar. Dan geloven we ineens niet meer dat alle mensen verschillend zijn en iedereen zich anders en in een ander tempo ontwikkelt. Heeft zo’n patiënt niet het recht om weer helemaal van vooraf aan te mogen beginnen? Waarom wordt er wel veel geld gestoken in de ontwikkeling van een baby die gehandicapt wordt geboren en niet in iemand die zwaar gehandicapt is geraakt als gevolg van ernstig hersenletsel? Ik heb hier heel veel moeite mee”, zei Erwin Hartong, van de Stichting Zorgen na Coma, tijdens het symposium.

‘Herstel na coma kan jaren doorgaan’
Hij heeft daarin Henk Eilander aan zijn zijde. Eilander is ervan overtuigd dat er herstelmogelijkheden bestaan voor mensen met het niet-responsive waaksyndroom. Eilander: “Sinds 2001 is bekend dat het brein nieuwe neuronen kan aanmaken. Niet overal, maar het kan wel. Het brein is veranderbaar, nieuwgroei is mogelijk. Herstel kan jaren doorgaan.” De omgeving is daarbij heel belangrijk. “Doe je niets met deze patiënten dan zal het brein leren dat er niets hoeft. Als er een intensieve behandeling is, is er veel meer herstel mogelijk dan altijd is gedacht.” Volgens onderzoek (hier en in Amerika) komt tweederde van de mensen als gevolg van de intensieve behandeling bij bewustzijn, tegen eenderde als er niet wordt behandeld, wel in alle gevallen met blijvende beperkingen.

Lees hier het volledige artikel.