Immunogenetische diversiteit ontbreekt in bepaalde vormen van immunotherapie

“15 miljoen mensen, op dat kleine stukje aarde. ‘T land dat zorgt voor iedereen.” Wie kent het liedje niet? Om voor iedereen te kunnen zorgen, is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met onze diversiteit. Dat zowel de zorg als de innovatie van zorg inclusief is. Enkel dan kan er gesproken worden van passende geïndividualiseerde zorg.

Uit onderzoek van o.a. dr. Roderick Slieker en dr. Ferenc Scheeren* blijkt echter dat bij bepaalde vormen van immunotherapie de diversiteit ontbreekt.

Immunotherapie bij kanker
Een deel van onze diversiteit is vastgelegd in onze genetische code, zo ook de diversiteit van het immuunsysteem (=immunogenetische diversiteit). Op het gebied van immunotherapie bij kanker zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen genomen. Veel gebruikte methodes binnen de immunotherapie zijn er op gericht om het eigen immuunsysteem te activeren of om een bepaalde rem op het immuunsysteem te verwijderen. Beide benaderingen hebben als doel om heel specifiek de kankercellen te doden en niet de omliggende weefsels. Een veel gebruikte methode binnen de immunotherapie maakt gebruik van unieke eigenschappen van het Humaan Leukocyt Antigeen (HLA).

Lees hier het volledige artikel.