Immuuntherapie effectief bij subtype darmkanker

Bij microsatelliet-instabiele darmkanker (MSI) zonder uitzaaiingen blijkt immuuntherapie voorafgaand aan de operatie heel effectief. Uit een kleine studie en een grotere vervolgstudie blijkt dat tumoren aanzienlijk slinken of helemaal verdwijnen bij nagenoeg alle patiënten. Deze resultaten presenteerden onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek op een Europees congres.

Effect bij alle patiënten
In de 1e kleinere studie ontdekten de onderzoekers 2 jaar geleden dat immunotherapie effectief was bij alle 20 mensen met MSI die aan de studie meededen. Dit was aanleiding voor een grotere vervolgstudie waaraan 107 patiënten met MSI-darmkanker meededen. In de maand voordat ze werden geopereerd, kregen ze 2 kuren immuuntherapie (nivolumab en ipilimumab).

‘Buitengewoon goed’
Ook in deze studie waren de effecten zeer goed. Bij 95 procent van de patiënten was er minder dan 10 procent van de kankercellen over toen ze geopereerd werden. Bij tweederde van de patiënten waren alle kankercellen verdwenen. Deze resultaten zijn ‘buitengewoon goed’ volgens de onderzoekers. Op chemotherapie voorafgaand aan de operatie reageert bijvoorbeeld maar 1 op de 20 patiënten goed, terwijl er meer bijwerkingen zijn. Hoewel het in het onderzoek ging om tumoren met een hoog risico, is de kanker ook nog niet teruggekomen in de 2 tot 61 maanden na de operatie.

Lees hier het volledige artikel.