Ingrijpen in embryo-DNA: valt er nog wat te kiezen?

Het is 2039. Stel, je komt de liefde van je leven tegen en jullie willen heel graag samen een kind. Maar was er niet ergens een nare, erfelijke ziekte aan je vaders kant? Neem je het risico en doe je een prenatale test als je al zwanger bent, en besluit je de zwangerschap af te breken als je positief test op een erfelijke aandoening? Of kies je voor embryoselectie en ga je een ivf-behandeling in?

Jullie kunnen in 2039 ook overwegen om het te laten CRISPR-Cassen (de techniek waarmee erfelijke ziekten uit embryo-DNA kunnen worden geknipt, red.).

Individuele keuzevrijheid?
Hoe meer technologie, hoe meer keuzes, en dat maakt het maken van die keuzes er niet makkelijker op, zo constateerden de deelnemers van de online dialoog die de redactie onlangs hield met lezers van NEMO Kennislink. We gingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheid om in te grijpen in embryonaal DNA en hoe je individuele belangen af kunt wegen tegen de mogelijke impact op onze samenleving. Tot een eenduidige conclusie kwamen we niet, wel leverde het gesprek veel verschillende perspectieven op.

Lees hier het volledige artikel.