Inperking vrije artsenkeuze tegen Europese regels

Patiënten mag de vrije keus voor een medisch specialist niet worden ontzegd. Dat stelt de Europese regelgeving. De door minister Schippers (Volksgezondheid) voorgenomen inperking van de vrije artsenkeuze kan dan ook helemaal niet.

Dat concluderen althans Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Utrecht, en Gareth Davies, hoogleraar Europees recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die onderzoek deden naar de plannen van Schippers.

De bewindsvrouw wil de vrije keuze voor een medisch specialist aan banden leggen omdat dat kosten zou besparen. Nu is het in principe nog zo dat iedere patiënt zelf zijn arts kan kiezen, ook al heeft deze geen contract met een zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar moet in dat geval tachtig procent van de kosten vergoeden.

Premies

Wordt de vrije keuze voor een arts aan banden gelegd, dan bepalen de zorgverzekeraars naar welke medisch specialist een patiënt gaat. Zorgverzekeraars zouden hierdoor beter zorg kunnen inkopen, waardoor de kosten dalen, zo luidt de gedachte achter de inperking. Hierdoor stijgen onder meer de zorgpremies minder hard. Wie naar een specialist gaat zonder contract, moet de rekening zelf betalen. Patiënten mogen overigens nog wel zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige kiezen.

Lees hier het volledige artikel.