Je weerstand verhogen, kan dat wel?

Nu het coronavirus rondwaart vraag je je vast af of je een goede weerstand hebt, en of het nodig is die te verbeteren. Maar kan dat eigenlijk wel? En wat is je weerstand nu eigenlijk precies?

Wat is precies je weerstand?
In de volksmond wordt het begrip weerstand meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden, maar je weerstand is in feite een functie van je afweersysteem. Dit systeem moet je beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is in het algemeen in staat deze op te ruimen.

Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren kun je zien als een soort bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageert het lymfeklierstation door witte bloedcellen aan te maken. Bij een keelontsteking bijvoorbeeld dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnen. Als reactie zwellen de lymfeklieren in de hals op, omdat ze witte bloedcellen aanmaken.

Lees hier het volledige artikel.