Kan een verandering in leefstijl hartkramp verlichten?

Hartkramp, oftewel angina pectoris, is een veel voorkomende hartaandoening: zo’n 450.000 Nederlanders kampen met hartkramp. De aandoening is een gevolg van één of meerdere kransslagadervernauwingen, en leidt tot aanvallen van een beklemmende of drukkende pijn op de borst.

De pijn kan een benauwd gevoel geven, en straalt soms uit naar armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Ook al worden deze patiënten goed opgevolgd en behandeld: ze lopen altijd nog een risico op ernstiger hartfalen. Deze symptomen hebben vaak een grote impact op het dagelijks functioneren van de patiënt.

Huidige behandeling van angina pectoris
De behandeling van hartkramp bestaat op dit moment met name uit het toedienen van medicijnen. Vaak worden deze patiënten ook behandeld met een dotterbehandeling of een bypassoperatie. In een grote recente studie en meta-analyse zijn echter geen gunstige effecten aangetoond van deze kostbare en invasieve procedures.

Ligt de oplossing voor de behandeling van hartkramp in de leefstijl?
Algemeen is wel bekend dat een aangepaste leefstijl de gezondheid van deze patiënten aanzienlijk kan verbeteren. Er zijn echter geen onderzoeken die de effecten van leefstijlaanpassingen en operaties met elkaar vergelijken. Daar moet het PRO-FIT onderzoek verandering in brengen. Hierin wordt onderzocht of een leefstijlinterventie na een jaar tot betere resultaten leidt dan een dotterbehandeling of bypassoperatie bij patiënten met stabiele angina pectoris.

Lees hier het volledige artikel.