Kankerpatiënten slecht geïnformeerd over chemotherapie

54 procent van de patiënten die met chemotherapie behandeld is, zegt achteraf dat de langetermijneffecten hem tegenvielen. Bijna de helft van de patiënten constateert na de behandeling dat hij meer had willen weten over die langetermijneffecten.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Plus Magazine, Stichting kanker.nl en Julia van Weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA. Van de ruim 1100 ondervraagde 50-plussers gaf 23 procent aan helemaal geen informatie over de lange termijn effecten van chemotherapie te hebben gekregen.

De onwetenheid van patiënten kan tot gevaarlijke situaties leiden. Informatie, kennis en ervaringen van anderen, helpen om de behandeling beter te doorstaan. Artsen hebben weliswaar de mogelijkheid om een zogenaamd ‘Tekst & Uitleg consult’ met patiënten met kanker te voeren, en kunnen dit ook declareren. Maar dat doen ze nog nauwelijks, bleek al uit eerder onderzoek.

Daarbij komt dat een derde van de patiënten sowieso niet betrokken is bij de beslissing om tot chemotherapie over te gaan. 86 procent van de patiënten uit het onderzoek zegt zelfs: ‘het stond van meet af aan vast dat ik met chemotherapie behandeld zou worden. Dat was nu eenmaal het beste voor me’.

Lees hier het volledige artikel.