Keuzevrijheid voor verpleeghuis ontbreekt

Minister Hugo de Jonge van VWS heeft de Raad van Ouderen gevraagd advies uit te brengen over de criteria die van belang zijn voor ouderen en mantelzorgers bij de keuze voor een verpleeghuis. Bij het nut van deze adviesvraag zet de Raad grote vraagtekens.

Want er is pas sprake van keuzevrijheid als er iets te kiezen valt. En juist keuzevrijheid voor verpleeghuis ontbreekt. Vrijwel niemand kan kiezen, men moet genoegen nemen met wat beschikbaar is. Een situatie die snel moet veranderen, aldus de Raad.

Bij ongewijzigd beleid blijft het gebrek aan keuzevrijheid in stand. Het eerste advies van de Raad van Ouderen is dan ook dat de overheid een sturende rol op zich neemt om snel uitbreiding van geschikte plekken in verpleeghuizen te realiseren.

Overhaaste verhuizing voorkomen
Het beleid is ook op z’n zachts merkwaardig. Een Wlz-indicatie is een voorwaarde om op de wachtlijst van een verpleeghuis te komen. Tegelijk worden er bij de overstap van de Wmo en Zvw naar de Wlz minder uren zorg vergoed. Vanwege deze zogeheten ‘zorgval’ stellen mensen de indicatie Wlz zo lang mogelijk uit, ook op advies van zorgaanbieders.

Dus: waar mensen over een gewone verhuizing zorgvuldig nadenken, is een opname vaak te laat in het proces en wordt het haastwerk. Als er meer tijd is tussen het stellen van de Wlz‐indicatie en de opname, vergroot dat de mogelijkheid om goed voorbereid te kiezen en bij het verpleeghuis van keuze aan te geven dat ze er terecht zou willen.

Lees hier het volledige artikel.