Kiezers willen dat de overheid de zorg weer in handen neemt

Nederlanders hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat elf jaar geleden is ingevoerd. De meerderheid, 57 procent, vindt dat de overheid de zorg weer moet gaan regelen, in plaats van de verzekeraars.

Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Ipsos, op verzoek van Trouw. Ipsos legde een aantal vragen over het Nederlandse zorgstelsel voor aan een kleine duizend mensen. Dat is een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

Opvallend is dat het onderzoek uitwijst dat Nederlanders veel minder kritisch zijn over het eigen risico: als het betekent dat de premie stijgt, wil slechts een op de drie Nederlanders het huidige eigen risico afschaffen. Zelfs onder de SP-kiezers is vanwege deze afweging ‘maar’ 60 procent voor afschaffen van het eigen risico, terwijl de partij onder meer met de slogan ‘zet de zaag in het eigen risico’ de campagne in gaat.

In de politiek is juist een omgekeerde trend zichtbaar: veel partijen willen af van het eigen risico en weinig partijen willen het zorgstelsel opnieuw inrichten.

Nationaal zorgfonds
Met de verkiezingen op komst, onderzocht Ipsos ook hoe de mening van de Nederlanders overeenkomt met die van de partij van hun voorkeur. Zo ontdekte Ipsos dat veel rechtse kiezers sympathie hebben voor linkse standpunten.

Lees hier het volledige artikel.