Knellende budgetten staan innovatie sociaal domein in de weg

Gemeenten proberen meer grip te krijgen op het sociaal domein door te investeren in preventie en toegankelijke voorzieningen, met als doel problemen vroegtijdig op te lossen en op termijn kosten te besparen. Maar de budgetten in het Wmo- en het Jeugddomein blijven knellen.

Dit valt op te maken uit de jaarlijkse Benchmark Sociaal Domein van adviesbureau Berenschot onder zo’n 30 gemeenten.

Gemeenten gebruiken volgens Berenschot in toenemende mate hun beleidsvrijheid om te investeren in toegankelijke voorzieningen in het sociale domein. “Een veelgenoemd voorbeeld betreft het opzetten van samenwerkingen met netwerkpartners, zoals huisartsen en scholen, zodat eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd worden”, aldus onderzoekers Paul Schenderling en Wouter Poels.

Een belangrijke inhoudelijke trend in het beleid in het Wmo-domein is het uitbouwen van de samenwerking met het voorliggend veld, zoals welzijnsorganisaties. Bij veel gemeenten zijn beleidsmedewerkers actief bezig met netwerkoverleg met maatschappelijke partners uit het voorliggend veld. Het streven is dat maatschappelijke partners een groter deel van de ondersteuning bij relatief eenvoudige problematiek op zich nemen.

Lees hier het volledige artikel.