Komt er een bijziende generatie aan?

In Zuidoost-Azië neemt bijziendheid epidemische proporties aan. Men doopte het al de myopia boom, met lokale pieken tot 90 procent. Ook in de Verenigde Staten steeg bijziendheid de laatste dertig jaar, van 25 naar 44 procent, en in Europa is die trend er ook. Komt er ook hier een bijziende generatie aan?

Volgens twee publicaties van UZ Leuven en van het UMC Utrecht neemt de bijziendheid ook bij onze kinderen toe, al mogen de alarmerende cijfers van Zuid-Oost-Azië niet zomaar veralgemeend worden. In Azië was er altijd al meer bijziendheid, en het is nog onduidelijk wat daar de juiste verklaring voor is.

Schermstaren
Bijziendheid of myopie zorgt ervoor dat u op afstand slecht ziet. Een bijziend oog is een te lang oog: het brandpunt valt niet óp het netvlies, maar ervóór. Normaal gesproken komen alle lichtstralen die in het oog vallen samen op één punt. Als dat precies op het netvlies is, hebt u goed zicht. Komen die lichtstralen te vroeg samen, al voor het netvlies, dan hebt u als het ware een te lang oog. Omdat de lichtstralen niet op het juiste moment samenkomen, ziet u niet scherp. Daardoor is het zicht veraf wazig en nabij scherp.

Lees hier het volledige artikel.