Kritiek op zorghervorming neemt toe

Zorgorganisaties, cliënten, mantelzorgers hebben geen vertrouwen in de zorghervorming en waarschuwen voor problemen en aanhoudende onduidelijkheid. Volgens staatssecretaris Van Rijn, de gemeenten en premier Rutte komt het allemaal goed. Over ruim 50 dagen is het zo ver. De zorghervorming is volgens Van Rijn noodzakelijk om de continuïteit van zorg te borgen. VWS en gemeenten verwachten geen onoverkomelijke problemen.

Zorgen om wijkverpleging

Wijkverpleging moet vanaf 2015 de oplossing zijn voor de zorg thuis aan ouderen en langdurig zieken. Want nu ouderen met een lichte zorgvraag langer zelfstandig blijven wonen, moet de wijkverpleging zorgen voor goede zorg en ondersteuning thuis. Henri Plagge, raad van bestuur de Zorgboog, geeft aan dat zorgverzekeraars, naast de bezuiniging van 400 miljoen door het kabinet, er nog een schep bovenop doen. Zij korten op zowel het aantal uren zorg als het tarief.

‘Onze wijkverpleegkundigen werken al heel doelmatig en kijken samen met familie en cliënt wat zij zelf kunnen en wat de verpleegkundigen moeten doen. De afgelopen jaren blijkt dat professionele zorg vaak snel minder kan worden als dit samen met de cliënt wordt besproken. Maar daar zitten natuurlijk wel grenzen aan, vooral bij zeer kwetsbare mensen.’ De zorg en ondersteuning die de Zorgboog vanuit de wijkverpleging leveren, is al krap volgens Plagge. ‘Als we die zorg verminderen, kunnen mensen het niet langer thuis redden. En dan gaat het mis want deze groep mensen komt niet meer in aanmerking voor een plek in een verzorgingshuis. Ik maak me daar ernstige zorgen over. Er is echt meer geld nodig om cliënten de nodige zorg te laten houden en wijkverpleegkundigen in dienst te houden, dan wat momenteel door zorgverzekeraars wordt ingekocht.’