Kunnen we huisarts nog vertrouwen als het om huidkanker gaat?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat huisartsen te weinig weten over huidkanker. Kwaadaardige plekjes worden bijvoorbeeld geregeld niet goed weggehaald, waardoor de kans bestaat dat de kanker zich verspreidt. Kun je de huisarts nog vertrouwen als je met een verdachte moedervlek komt?

Patiëntenorganisatie Stichting Melanoom had al het vermoeden dat er een gebrek is aan kennis bij huisartsen en is blij dat het nu zwart op wit staat. Vijf vragen over huidkanker aan directeur Astrid Nollen.

1. Gaat het vaak mis bij de huisarts?
“We horen regelmatig van mensen met huidkanker die weer naar huis worden gestuurd door de huisarts of van patiënten bij wie een kwaadaardig plekje niet goed wordt weggesneden. Het gaat in de praktijk nog te vaak niet goed. Daarom zijn we blij dat dermatologen en huisartsen de handen ineen slaan om het aan te pakken. Zoals het nu gaat, werkt het niet goed genoeg.”

2. Hoe gevaarlijk is het dat huisartsen te weinig van huidkanker weten?
“Jaarlijks krijgen 50.000 mensen te maken met huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker in het algemeen en met een melanoom neemt nog steeds toe. Daarnaast is melanoom de meest voorkomende vorm van kanker onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar.

Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker. Het is in principe in het beginstadium goed te genezen, maar alleen als je er snel bij bent en het op de juiste manier wordt behandeld. Het is dus ongelooflijk belangrijk dat het zo snel mogelijk gediagnosticeerd wordt en op juiste manier wordt verwijderd. Met een verkeerd verwijderde melanoom of een die relatief lang blijft zitten, neemt de kans op uitzaaiingen toe.”

Lees hier het volledige artikel.