Kunstalvleesklier helpt patiënten na operatie

De kunstalvleesklier verbetert de glucoseregulatie bij patiënten van wie de gehele alvleesklier is verwijderd. Hierdoor hebben patiënten meer vrijheid in het dagelijks leven en hoeven ze minder te letten op wat ze eten en wanneer ze eten. Voorheen moesten zij regelmatig hun glucosewaarden controleren en insuline gebruiken, nu neemt de kunstalvleesklier dit over.

Verwijdering van de gehele alvleesklier is gelukkig niet vaak nodig. Toch gebeurt het steeds vaker bij patiënten met alvleesklierkanker of met uitgebreide alvleeskliercysten die zich kunnen ontwikkelen tot kanker. Zo’n verwijdering heeft ingrijpende gevolgen voor de patiënt. De alvleesklier maakt namelijk twee hormonen, insuline en glucagon, die de suikerwaarden (glucosewaarden) in ons lichaam regelen. Na de verwijdering van het gehele orgaan krijgen patiënten ernstige en vaak lastig te reguleren suikerziekte (diabetes), waardoor ze afhankelijk worden van insuline. Hiervoor krijgen zij een insulinepen of insulinepomp, waarmee zij hun suikerwaarden reguleren. Dat is echter een uitdaging die een grote weerslag heeft op de kwaliteit van leven van patiënten.

Goed alternatief
De kunstalvleesklier is een volledig geautomatiseerd en draagbaar apparaat. Voor het eerst is aangetoond dat het apparaat ook een goed alternatief is als de hele alvleesklier is verwijderd. Internist-endocrinoloog Hans de Vries van Amsterdam UMC: “De kunstalvleesklier werkt met beide hormonen (glucagon en insuline) en heeft een zelflerend algoritme waardoor de behandeling zich afstelt per patiënt.” Dit apparaat is al langer bekend en ontworpen door Robin Koops (Inreda Diabetec, Nederland) zelf diabetespatiënt.

Lees hier het volledige artikel.