Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica

Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica, wat leidt tot schaarsheid van deze bacteriedodende stofjes. Wetenschappers van de universiteit Leiden vonden met kunstmatige intelligentie 42 nieuwe, potentiële antibiotica in een familie van bodembacteriën.

Een simpele snee in je hand, gevolgd voor een bacterie-infectie kon in de zeventiende eeuw je einde betekenen. Door gebrek aan hygiëne en medicijnen konden gevaarlijke ziekteverwekkers via een snee eenvoudig je lichaam binnenkruipen, gifstoffen maken, zich vermenigvuldigen en enorme ontstekingsreacties veroorzaken met de dood als gevolg.

Tegenwoordig hebben we schoon drinkwater, ontsmettingsmiddelen en betere hygiëne, waardoor minder mensen in de bloei van hun leven sterven aan een ontsteking. Bovendien kunnen we infecties nu bestrijden met een antibioticakuur.

Eigenschappen vergelijken
De ontdekking van antibiotica was een enorme sprong vooruit in de geneeskunde. Maar een nieuw gevaar ligt op de loer. Vanwege veelvoudig gebruik van antibiotica in de zorg en veehouderij komen bacteriën regelmatig in aanraking met deze voor hen giftige stofjes en ontwikkelen ze er resistentie tegen. De klassieke manier van nieuwe antibiotica opsporen, met kweekjes van schimmels en bacteriën, raakt uitgeput.

Lees hier het volledige artikel.