Kunt u hulp bij het huishouden krijgen?

Heeft u reuma, dan kan het huishouden door de pijn, stijfheid en vermoeidheid een te zware klus worden. Wie geen beroep kan doen op de hulp van een partner of thuiswonende kinderen, kan bij de gemeente huishoudelijke hulp aanvragen. Dit moet u weten over huishoudelijke hulp.

Als u uw huishouden zelf niet meer kunt doen, en u geen beroep kunt doen op de hulp van uw partner of inwonende kinderen, kunt u huishoudelijke hulp aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel gemeenten hebben een speciaal Wmo-loket. Iedere gemeente noemt zo’n loket weer anders, bijvoorbeeld Loket Wegwijs of Zorgloket. In 2014 gaat het een en ander veranderen.

Meedoen

De Wmo is erop gericht dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan de samenleving. De gemeente voert de Wmo uit, vandaar dat de gang van zaken per gemeente verschilt. Uw gemeente zal altijd eerst kijken hoe uw omgeving u kan helpen om bepaalde problemen op te lossen. Mocht die hulp niet toereikend zijn, dan komt u in aanmerking voor een voorziening.

Indicatie

De gemeente zorgt een beoordeling waarin staat of u huishoudelijke hulp nodig heeft, wat voor soort hulp dat precies moet zijn en om hoeveel uren per week het gaat. Dit noemen we een indicatie. Voor het stellen van de indicatie komt er een medewerker van de gemeente bij u op bezoek.

Eigen bijdrage

Houd er rekening mee dat u voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage moet betalen. Hoe hoog die is, hangt af van de gemeente waarin u woont en van uw inkomen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int de eigen bijdrage. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CAK.

Natura of persoonsgebonden budget

Meestal krijgt u de huishoudelijke hulp van een thuishulp- of thuiszorgorganisatie waarmee uw gemeente samenwerkt. Dit heet huishoudelijke hulp in natura. Afhankelijk van het beleid van uw gemeente kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget. U ontvangt dan een budget waarmee u de hulp betaalt die u zelf heeft uitgekozen.

Andere soorten hulp

Het soort hulp dat u vanuit de Wmo kunt krijgen, is breder dan alleen huishoudelijke hulp. Zo kunt u voorzieningen aanvragen als u zich binnen of buiten uw woning moeilijk kunt verplaatsen. Denk aan een traplift, rolstoel of scootmobiel. Ook kunt u korting op taxivervoer krijgen of een aanpassing in huis, waardoor u beter voor uzelf kunt zorgen.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 2014 gaat er het een en ander veranderen. Wat dat precies voor u betekent, is nog niet duidelijk. Gemeenten moeten er ieder voor zich nog invulling aan geven. Wel weten we dat het versterken van de zelfredzaamheid nog meer centraal komt te staan. Het idee is dat u meer zorg zelf organiseert met behulp van uw familie, buren, vrienden of vrijwilligers. Ook zult u zelf waarschijnlijk meer moeten bijdragen aan de kosten van de huishoudelijke hulp.

Wanneer gaan de veranderingen in?

Voor nieuwe aanvragen die vanaf 2014 worden gedaan, gelden meteen de nieuwe regels. Voor mensen die in 2013 al huishoudelijke hulp via de Wmo hebben ontvangen, zal de nieuwe regeling waarschijnlijk pas vanaf 2015 gelden. Vraag bij uw eigen gemeente na wanneer nieuwe regels voor de Wmo gaan gelden.

Bron: Reumafonds