Kwart mensen betaalt meer voor kortere wachttijd GGZ

De helft van alle Nederlanders vindt het onacceptabel dat mensen op een wachtlijst terechtkomen als zij hulp zoeken voor hun psychische probleem of verslaving. Een kwart is bovendien bereid meer premie te betalen om sneller geholpen te worden. Dit blijkt uit onderzoek van GGZ-instelling U-center onder 1051 Nederlanders.

Uit het onderzoek van U-center blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagden bereid is tien procent meer premie te betalen, en vijf procent zelfs een twintig procent hogere premie, voor een kortere wachttijd. Nederlanders vinden wachttijd, na de kwaliteit van zorg, het belangrijkste bij hun keuze voor een behandelaar. Iets meer dan een vijfde van de ondervraagden denkt dat het ongeveer een maand duurt voordat iemand bij een behandelaar terecht kan. 15 procent denkt dat het zelfs een half jaar of langer kan duren. Directeur behandelzaken van U-Center Ingrid Weijnen: ‘Het is niet verwonderlijk dat mensen een te lange wachttijd een punt van zorg vinden. Ook als de behandeling niet acuut is, is elke dag dat iemand later terecht kan er een teveel. De meeste mensen zoeken pas hulp voor hun psychische klachten als het water hun aan de lippen staat.’

Betalen
Weijnen: ‘De meerderheid van de ondervraagden vindt wachttijd een kwalijke zaak, maar vindt het ook aan organisaties zelf om hier iets mee te doen.’ Waar mensen wel oren naar hebben, is volgens Weijnen om bij te betalen op het moment dat ze de zorg nodig hebben, om vervolgens direct bij een behandelaar terecht te kunnen. Bijna de helft van de ondervraagden zou van deze optie gebruikmaken.

Lees hier het volledige artikel.