Kwetsbaar werk in Hersenleed

Maandag 5 juni om 20.25 uur bij de EO, op NPO 2 wordt de documentaire Hersenleed uitgezonden, over het werk van hersenchirurgen prof. Clemens Dirven en dr. Arnaud Vincent en hun patiënten in het Hersentumorcentrum van het Erasmus MC.

Op het spel
Zowel voor de arts als de patiënt vormen de diagnose, behandeling en het natraject een intensieve periode, waarbij naast het leven ook de persoonlijkheid, het wezen van de patiënt op het spel staat. Met één sneetje in het brein kan iemands liefde voor poëzie, vermogen tot nadenken of voelen en beminnen immers teniet worden gedaan.

Dilemma’s
De artsen laten de tv-kijker over hun schouder zien voor welke dilemma’s zij in de praktijk komen te staan: het wel of niet kunnen accepteren van de grenzen van het mogelijke, de keuze om wel of niet te opereren, het inschatten van de risico’s van een operatie. Maar ook: hoe geef je iemand eerlijk een slechte diagnose, zonder zijn hoop te ontnemen? Wat kan een patiënt emotioneel aan?

Samenwerking
Tijdens een wakkere operatie, waarbij de hersentumor wordt verwijderd terwijl de patiënt bij kennis is en in gesprek blijft met de arts, komt alles samen. De beschadiging van hersenfuncties kan met deze vorm van opereren beperkt worden, maar de operatie is voor de patiënt en daarmee ook voor de arts emotioneel belastend. Een intense samenwerking is vereist.

Lees hier het volledige artikel.