Lage sociaal-economische status leidt tot hoog risico chronische nierschade

Een lage sociaal-economische status is zo’n grote risicofactor voor chronische nierschade dat mensen met een laag sociaal-economische status waarschijnlijk in de hoog risicogroep voor deze ziekte thuishoren.Dit tonen Groningse onderzoekers aan met maar liefst drie studies die ze tijdens de Kidney Week in Philadelphia presenteren.

“Mensen met een lage sociaal economische status toevoegen aan de traditionele groep mensen met een hoog risico op chronische nierschade helpt bij het identificeren van patiënten met een grote kans op een cardiovasculair incident of een verdere achteruitgang van de nierfunctie”, zo concluderen onderzoeker Priya Vart en nefroloog Ron Gansevoort van het UMC Groningen.

Nederland

Samen met hun collega’s vervolgden ze gedurende ruim negen jaar een groep van 3421 Nederlanders die een doorsnee van de algemene bevolking vormt. Ze deelden de groep op in drie screeningsgroepen. In de eerste groep werden alleen de mensen met traditioneel hoog risico op chronische nierschade gescreend (hart- en vaatziekten, diabetes en hypertensie). In de tweede groep kregen daarnaast mensen ouder dan 60 een screening en in de derde groep de traditionele groep en alle mensen met een lage sociaal-economische status.

Het toevoegen van ouderen aan de screening leidt tot de hoogste detectie van chronische nierschade bij de start van de screening (65%). Mensen met een lage sociaal-economische status nemen echter ruim de helft (53%) van de gevallen van chronische nierschade voor hun rekening. Vooral in de groep met een lage sociaal-economsiche status en nierschade zitten de mensen met een hogere kans op cardiovasculaire incidenten en een snellere achteruitgang van de nierfunctie.

Lees hier het volledige artikel.