Leefstijlmonitoring ook zinvol in gehandicaptensector

Leefstijlmonitoring kan waardevol zijn in de gehandicaptensector, als de cliëntbegeleider activiteitenpatronen (’s nachts) van de cliënt wil waarnemen en eventueel doorbreken. Dat blijkt uit een verkenning van kenniscentrum Vilans naar het nut van toepassing van leefstijlmonitoring in de gehandicaptensector.

Vilans onderzocht of leefstijlmonitoring meerwaarde heeft voor de zorg voor mensen met een beperking. De resultaten zijn gepubliceerd in een verkennend onderzoeksrapport (pdf). Cliënten in de gehandicaptenzorg zijn niet altijd in staat om zelf hun zorgbehoefte in te schatten of te verwoorden. Leefstijlmonitoring – de inzet van draadloze sensors om mensen in hun dagelijkse doen en laten te volgen –  kan hier inzicht in geven en zorgmedewerkers helpen eerder in te spelen op de zorgvraag.

Meerwaarde leefstijlmonitoring
Uit eerder onderzoek bleek dat leefstijlmonitoring meerwaarde heeft in de zorg voor mensen met dementie. Dat meldde Vilans in oktober 2016. Vooral mantelzorgers van mensen met dementie hebben er baat bij. Het zorgt bij de meerderheid voor meer gerustheid en minder belasting.

Het doel van het huidige onderzoek was om inzicht krijgen of leefstijlmonitoring ook van meerwaarde kan zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij stonden de ervaringen van cliëntbegeleiders centraal. De verkenning bestond uit een pilot met leefstijlmonitoring en discussiebijeenkomsten met medewerkers van verschillende VG-organisaties.

Lees hier het volledige artikel.