Leidt prenataal testen tot minder diversiteit?

Bij de introductie van een nieuwe techniek moeten we ook kijken naar de maatschappelijke gevolgen. Wat kunnen we leren van onderzoeken die al zijn gedaan naar de impact van bestaande voortplantingstechnieken?

Erfelijke ziekten uit ons DNA knippen, moeten we dat wel doen? Ook als dat betekent dat er straks misschien geen plek meer is voor mensen met een handicap? En is dat wel zo?

In discussies wordt Denemarken vaak genoemd als voorbeeld van de impact die prenatale screening op de diversiteit in een samenleving kan hebben. In dit land zouden veel minder kinderen geboren worden als gevolg van het veelvuldig gebruik van de gratis prenatale test die de overheid er sinds 2004 aanbiedt.

Het klopt dat in Denemarken veel minder kinderen met het downsyndroom geboren worden. Jaarlijks worden er ongeveer nog dertig kinderen met down geboren, in Nederland zijn dat er tussen de 150 en de 200. Dat Deense vrouwen meer gebruikmaken van prenatale screening, klopt ook: meer dan negentig procent van de Deense vrouwen ten opzichte van ongeveer vijftig procent van de zwangere Nederlandse vrouwen.

Lees hier het volledige artikel.