Leren van de kabeljauw

De kabeljauw mist genen die voor het immuunsysteem onmisbaar zijn. Maar de vis compenseert de missende genen met ander genetisch materiaal. Deze ontdekking biedt nieuwe kansen voor mensen met een auto-immuunziekte.

Een Noorse onderzoeksgroep publiceerde deze ontdekking op 10 augustus in het belangrijke Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Bij het ontrafelen van de genen van de kabeljauw viel op dat deze zeevis de genen voor MHC II en CD4 mist. Van deze genen weten we dat ze onmisbaar zijn voor een goed werkend immuunsysteem.

Toch is de kabeljauw niet extra  gevoelig voor ziekten. Hoe dat kan? Hij blijkt  andere genen juist in overvloed te bezitten. Namelijk MHC I genen. Bovendien bezit hij een bijzondere samenstelling van bepaalde receptoren. Een receptor is een soort antenne die bovenop de cel zit en die het afweersysteem aanzet tot actie als dat nodig is.

De kennis uit deze studie biedt een totaal nieuwe blik op de werking van het immuunsysteem bij gewervelde dieren waartoe ook de mens behoort. Daarmee wijst het naar nieuwe mogelijkheden om een oplossing te vinden voor ziektes waarbij het immuunsysteem faalt, zoals bij reuma en MS.
Bron: Reumafonds 15 augustus 2011