Lichaamsbeweging verbetert de spierfunctie van statine-gebruikers

Cholesterolverlagend middel ter preventie van hart- en vaatziekten
Duurtraining en weerstandstraining op een gemiddelde intensiteit verbetert de spierfunctie van statine-gebruikers zonder dat dit hun klachten verergert.

Dat concluderen wetenschappers van het Radboudumc en Wageningen University & Research in een onderzoek dat nu gepubliceerd is in de Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Cholesterolverlagende middelen (statines) zijn één van de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld ter preventie van hart- en vaatziekten. Deze medicijnen worden echter in verband gebracht met verminderde spierfunctie bij de gebruikers ervan.

Statines worden goed verdragen, maar er zijn wel bijwerkingen die een effect hebben op de spieren, zoals kramp, pijn, vermoeidheid en spierstijfheid. Eerder onderzoek van het Radboudumc liet zien waar die spierpijn door ontstaat; een verstoorde energiestofwisseling in de mitochondria (de energiecentrale van een cel). Lichaamsbeweging verlaagt de risico’s op hart- en vaatziekten en deze verlaging wordt verder vergroot door behandeling met statines. Het was lang onduidelijk of de stoornis in de mitochondria als gevolg van het gebruik van statines het effect van lichaamsbeweging verzwakt en de spierklachten verergert.

Lees hier het volledige artikel.