Licht in de donkere dagen

De winter komt eraan. Als je de hele dag op school of op je werk zit, zie je deze maanden soms nauwelijks daglicht. Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je weinig zonlicht ziet? Kan een lamp een winterdip voorkomen? Of kan je net zo goed naar buiten gaan?

Zit je in de wintermaanden minder lekker in je vel? Dan ben je niet de enige. Ongeveer 8 procent van de Nederlanders heeft last van winterblues of winterdip, zo schatten ze bij de polikliniek Winterdepressie van het UMC Groningen. Daarnaast heeft zo’n 3 procent van de mensen te maken met een winterdepressie.

Nachthormoon
Het verschil tussen een winterdip en -depressie zit in de ernst en de duur van de symptomen, legt Douwe van Tuinen van de polikliniek uit. “Mensen met een winterdip hebben meer behoefte aan slaap en slapen langer, of slapen juist onrustig waardoor de slaapkwaliteit afneemt. Daarnaast zien we dat deze mensen meer vetten en suikers eten, zich somber voelen en piekeren.” Pas als deze symptomen langer dan twee weken aanhouden, en invloed hebben op iemands dagelijkse leven is er sprake van een winterdepressie. “Sociaal doen mensen niet meer mee en op het werk gaat het allemaal een stuk moeilijker.”

Lees hier het volledige artikel.