Lichte verstandelijke beperking te vaak gemist in spreekkamer

Dokters zien een lichte verstandelijke beperking bij hun patiënten vaak over het hoofd. Dat leidt mogelijk tot verkeerde zorg en te hoge kosten. Internist-endocrinoloog Laura de Graaff ontwikkelt een systeem om deze kwetsbare patiënten vroeg te herkennen. ‘Dokters moeten het op hun radar hebben.’

In de metro, in de supermarkt en op haar spreekuur: internist-endocrinoloog Laura de Graaff ziet overal mensen met een licht verstandelijke beperking. Niet zo gek, want naar schatting functioneert 1 op de 17 Nederlanders op dat niveau. Het zijn mensen die vaak al niet goed mee konden komen op de lagere school en voor wie het normale volwassen leven eigenlijk te lastig is.

Verbaal sterk
Op elk spreekuur van de gemiddelde zorgverlener komt wel iemand met een licht verstandelijke beperking, ook wel LVB genoemd. ‘Aan het uiterlijk zie je niks en verbaal zijn ze vaak vrij sterk. Daardoor pikken de meeste dokters deze patiënten er niet uit’, vertelt De Graaff. Dit is een probleem dat moet opgelost, vindt de internist-endocrinoloog. Want de lichte verstandelijke beperking hangt vaak samen met de lichamelijke problemen waarvoor iemand bij de dokter komt. En als dat wordt gemist, blijft een goede behandeling vaak uit.

Lees hier het volledige artikel.