Lifelines-deelnemers krijgen ‘pillenpaspoort’. Wat doet jouw DNA met medicijnen?

Wat doet jouw DNA met medicijnen?
Deze maand krijgen Lifelines NEXT deelnemers hun farmacogenetisch paspoort aangeboden. In dit paspoort staat wat je DNA doet met medicijnen. In totaal krijgen 15.000 Lifelines deelnemers hun farmacogenetisch paspoort in het komende jaar aangeboden.

De opbouw van bepaalde genen in je DNA kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Zo kan jouw DNA ervoor zorgen dat je bepaalde medicijnen sneller opneemt of juist langzamer. Met deze informatie kunnen bijwerkingen door een te hoge dosering of juist een gebrek aan werking wegens onderdosering voorkomen worden.

Informatie via een app
De deelnemers krijgen hun farmacogenetisch paspoort in een speciale app: Gen en Geneesmiddel. In de app staat uitgelegd wat de invloed van hun DNA-profiel is op hun verwachte medicijngevoeligheid. Het profiel kunnen ze downloaden en delen met hun eigen zorgverlener om hun medicijnen goed af te stemmen.

Projectleider van het paspoort Jackie Dekens: ‘In het project onderzoeken we hoe deelnemers het vinden om informatie over hun erfelijke medicijngevoeligheid te ontvangen. Daarnaast willen we graag weten of de informatie duidelijk en volledig is, zodat we dit in de toekomst nog beter kunnen afstemmen op de behoefte van mensen.

Lees hier het volledige artikel.