Lipoedeem: vaak van boven smal en beneden breed

Vrouwen die van boven een normaal postuur hebben, maar een onderlichaam hebben dat niet in proportie lijkt. Buitenstaanders denken dan vaak dat iemand te veel eet, maar in dit specifieke geval gaat het gewoon om een ziekte. In de meeste gevallen heeft de vrouw in kwestie (veel minder mannen lijden aan de aandoening) dan lipoedeem.

Gewichtsbeheersing en sporten helpen de aandoening te beheersen, maar het oedeem zelf en de pijnen die daar vaak mee gepaard gaan, zijn er niet mee weg te halen.

Wat is lipoedeem?
Bij lipoedeem is het vetweefsel niet goed verdeeld over het lijf. Op heupen, dijen, onderbenen, de binnenkant van de knieën en soms de armen ontstaan vetophopingen. Dit is duidelijk te zien, en daarnaast is de structuur van de huid ook heel anders. Maar mensen kunnen er ook pijn door hebben of heel snel vermoeide benen krijgen. Ook algehele vermoeidheid komt vaak voor.  Lipoedeem komt altijd voor aan beide kanten van het lichaam, dus in beide benen (of soms armen). Bij lymfeoedeem is dat meestal maar aan één kant.

Vet en opgehoopt vocht
Meestal ontstaat lipoedeem tijdens of na de pubertijd. Maar soms ook tijdens de zwangerschap of de menopauze. Wie lipoedeem in de familie heeft, heeft zelf ook meer kans op de aandoening. Wat iemand vaak het eerst merkt is een soort ophoping van vet in vooral benen (en soms armen). Er ontstaat een soort verdikking die abrupt stopt bij enkels (en soms bij ellebogen of polsen). Vaak is iemand heel moe, of heeft een heel moe gevoel in de benen ook wel zware benen (of armen) genoemd.  Ook kan er pijn ontstaan. Bij de één is dat niet zo heel erg, bij anderen is de geringste aanraking al niet te verdragen. Ook hebben patiënten heel snel blauwe plekken. De huid ziet er een beetje uit als een soort walnoot en is ook veel dikker. Het lijkt op sinaasappelhuid maar dan veel extremer. Doordat de vochtafvoer ook niet goed werkt in deze huid, krijgen mensen te maken met vochtophoping.

Lees hier het volledige artikel.