llegale geneesmiddelenhandel op internet: gevolgen voor de volksgezondheid onvoldoende bekend

Over de risico’s voor de volksgezondheid van het online kopen en gebruiken van illegale geneesmiddelen is onvoldoende bekend. Grote risico’s zijn vooralsnog niet aangetoond en het debat over illegale geneesmiddelen wordt gevoed door incidenten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Meer voorlichting en structurele monitoring van mogelijke gezondheidsschade is daarom van groot belang.

Een groeiend aantal mensen koopt geneesmiddelen via internet. Illegale aanbieders doen daarom steeds beter hun best om betrouwbaar over te komen, waardoor het onderscheid met legale internetapotheken lastig wordt. De risico’s van illegale internetgeneesmiddelen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht, waardoor het publieke debat over dit onderwerp gevoed wordt door incidenten. Dit concluderen onderzoekers van het Radboudumc op basis van literatuuronderzoek, interviews, een conferentie met betrokken Nederlandse partijen en verschillende experts en een vergelijkend onderzoek naar de situatie in andere landen.

Handhaving
De aanpak van illegale handelaren is op dit moment reactief. Daarnaast ontbreekt het aan menskracht en middelen om alle mogelijke overtredingen aan te pakken. Het is volgens de onderzoekers belangrijk dat er een helder plan komt voor de handhaving door verschillende betrokken partijen, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het Openbaar Ministerie, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst en de Douane. Door een duidelijke focus aan te brengen heeft de aanpak meer effect en zijn gemaakte keuzes beter uit te leggen aan het publiek.

Lees hier het volledige artikel.