Lockdown voorkomt veel ernstige infecties door bacteriën

Corona heeft geleid tot veel maatschappelijk en sociaal ontwrichtende maatregelen. Die hadden echter een positieve bijvangst: andere besmettelijke infectieziekten namen enorm af.

Dit vermoeden is nu voor het eerst met gedegen cijfers aangetoond via een deze week gepubliceerd artikel in The Lancet Digital Health. Sinds het invoeren van lockdown-maatregelen is wereldwijd het aantal gevallen van ernstige bacteriële infecties drastisch afgenomen.

Voor deze studie heeft het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, gehuisvest in Amsterdam UMC, de cijfers voor Nederland aangeleverd. “Je ziet een spectaculaire daling bij de onderzochte infecties. In alle deelnemende landen”, zegt Nina van Sorge, hoofd van het referentielaboratorium. “Dit maak ik waarschijnlijk nooit meer mee.”

De onderzoekers, onder leiding van Angela Brueggemann van de Universiteit van Oxford uit Groot-Brittannië, keken naar drie besmettelijke bacteriën die vooral via de luchtwegen worden overgedragen: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae en Neisseria meningitidis. Zoals de woorden al zeggen: het gaat om de belangrijkste veroorzakers van ernstige infecties zoals longontsteking, bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis).

Lees hier het volledige artikel.