Lokalisatie van hersengebied dat passieve angstreactie voorkomt, gaat mogelijk helpen bij angststoornissen

Je steekt de straat over. Onvoorzien raast er een auto op je af. Wat doe je? Er zijn twee reacties mogelijk: je verstart, of je duikt weg. Passieve of actieve angst.

David Terburg en Jack van Honk, experimenteel psychologen aan de Universiteit Utrecht, hebben in samenwerking met de universiteiten van Kaapstad en Lausanne achterhaald welk hersendeel er voor zorgt dat de passieve angstreactie voorkomen wordt, en je dus (hopelijk op tijd) wegduikt: de basolaterale amygdala. Hun bevindingen zijn verschenen in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Passieve angst is evolutionair bezien ouder dan actieve angst. Terburg: “Passieve angst, verstijven, is een oerinstinct. Reptielen doen het nog altijd, die blijven vaak volledig stil zitten als ze gevaar ervaren.” Zoogdieren die later in de evolutie op het podium verschenen, zijn toegerust met de basolaterale amygdala die deze reptielenreactie kan voorkomen.

Vervelend schokje
De Utrechtse wetenschappers hebben voor hun onderzoek proefpersonen gebruikt bij wie de basolaterale amygdala beschadigd is. Daarnaast deed er een gezonde controlegroep mee.

Lees hier het volledige artikel.