Longfonds subsidieert COPD-onderzoek

Het Maastricht UMC+ ontvangt samen met het UMC Groningen een subsidie van het Longfonds ter waarde van anderhalf miljoen euro voor twee innovatieve onderzoeksprojecten op het gebied van COPD.

Het betreft onderzoek naar herstel van schade aan het longweefsel en een nieuwe methode om door middel van het afsluiten van een gedeelte van ziek longweefsel meer ruimte te geven aan het resterende longweefsel.

COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte, die in de westerse wereld meestal door roken wordt veroorzaakt. Patiënten met COPD hebben last van kortademigheid, hoesten en vermoeidheid. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking en schade aan luchtwegen en longblaasjes. Deze schade kan niet worden hersteld met de huidige geneesmiddelen. Ook al is men gestopt met roken, toch worden de klachten na verloop van tijd vaak erger. De belangrijkste uitdaging is dan ook om manieren te vinden om verdere beschadiging van luchtwegen en longblaasjes tegen te gaan, en zoveel als mogelijk beschadiging te herstellen.

Weefselherstel
Het menselijk lichaam is normaal gesproken in staat veel schade aan weefsel zelf te herstellen. Om dat herstelvermogen te bevorderen, zijn er veel wetenschappelijke ontwikkelingen in het toepassen van stamcellen en groeifactoren. Deze behandelingen lijken echter in het geval van COPD niet voldoende te functioneren. In internationaal verband zal dat bijzondere fenomeen onderzocht worden.

Lees hier het volledige artikel.