Longkanker: zoek snel hulp voor grotere kans op genezing

Bij longkanker is het van cruciaal belang om er vroeg bij te zijn. Toch heerst er veelal schaamte onder longkankerpatiënten vanuit de visie dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun ziekte, en zoeken ze vaak te laat hulp. Dat maakt longkanker een van de meest dodelijke kankers.

Toch ligt roken niet altijd aan de basis. Bij 20 procent van de longkankerpatiënten is er een andere oorzaak, zoals luchtverontreiniging of erfelijke aanleg. Wel verhoogt roken je kans op longkanker, en op verschillende andere kankersoorten.

Hoe ontstaat longkanker?
Meestal krijg je longkanker door te roken, maar dat is niet altijd zo. Ook wie nooit heeft gerookt, kan ermee te maken krijgen. De oorzaak is dan bijvoorbeeld erfelijke aanleg, luchtvervuiling, het inademen van radon, fijnstof of asbest. De combinatie van deze risicofactoren verhoogt je kans op longkanker nog meer.

Als je langdurig schadelijke stoffen inademt, verandert het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en vormen zich kwaadaardige kankercellen. Deze kankercellen kunnen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.

Lees hier het volledige artikel.