LUMC ontwikkelt anti-kankergeneesmiddel voor oogmelanoom

LUMC-hoogleraar Sjaak Neefjes wil een anti-kankergeneesmiddel ontwikkelen voor oogmelanoom. Samen met zijn team werkt hij aan een methode om het middel doxorubicine zo aan te passen, dat het veilig gebruikt kan worden in de kliniek.

Op Wereldkankerdag vertelde Neefjes graag hoe dit werkt.

Veel patiënten hebben maar één wens: beter worden. Het LUMC is een academisch medisch centrum waar we continu werken aan nieuwe innovatieve zorgoplossingen. Neefjes is jaren geleden in het LUMC komen werken, omdat de mogelijkheden om anti-kankermiddelen te ontwikkelen in Leiden erg goed zijn. Het LUMC is daarnaast het landelijk verwijscentrum voor oogmelanoom. Patiënten die worden doorverwezen kunnen in Leiden een lokale behandeling krijgen. Snelheid is daarbij erg belangrijk. Bij een uitzaaiing is een patiënt vaak al uitbehandeld.

Sleutelen aan de stof doxorubicine
Om patiënten met oogmelanoom zo goed mogelijk te helpen, werkt het team van Neefjes aan het ‘aanpassen’ van het al veelgebruikte anti-kankermiddel doxorubicine. Het originele middel bevat een giftige stof, die problemen kan veroorzaken aan het hart. Daardoor kan de stof slechts beperkt toegepast worden bij patiënten. De onderzoeksgroep heeft echter een manier gevonden om de stof te ‘splitsen’, waardoor het mogelijk is om de giftigheid eruit te synthetiseren en de anti-kankerwerking te behouden.

Lees hier het volledige artikel.