LUMC start landelijke studie met Wondzorg App

Sinds begin november neemt de eerste patiënt deel aan de Wondzorg App studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze nieuwe, interactieve app is realtime aangesloten op het elektronisch patiëntendossier.

Met de app worden patiënten meer bij de zorg na hun operatie betrokken én kunnen onderzoekers het verband tussen wondlekkage en infecties bestuderen. Negen andere ziekenhuizen nemen deel aan de studie.

Artsen uit het LUMC ontwikkelden de Wondzorg App samen met het bedrijf Innovattic. Gedurende dertig dagen na plaatsing van een gewrichtsprothese stelt de app dagelijks een aantal korte vragen over de operatiewond aan de patiënt. Zo zijn er vragen over de mate van pijn en eventuele koorts en wondlekkage. Op basis van de antwoorden berekent de app een score. Bij een te hoge score adviseert de Wondzorg App om contact op te nemen met de behandelend arts. In het LUMC kan de arts de ingevulde gegevens direct en overzichtelijk inzien in het patiëntendossier.

Meer betrokkenheid van patiënt
In het LUMC is veel expertise op het gebied van de behandeling van geïnfecteerde gewrichtsprotheses. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek naar verricht. “Met dit nieuwe onderzoek komen we meer te weten over onder andere het verband tussen wondlekkage en het optreden van een infectie na plaatsing van een gewrichtsprothese”, aldus orthopedisch chirurg Robert van der Wal en internist-infectioloog Henk Scheper van het LUMC. “Ook willen we met de Wondzorg App de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen gezondheid vergroten. Zij gaan tegenwoordig snel naar huis na een operatie. De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg tijdens het herstel.”

Lees hier het volledige artikel.