Mannengriep: feit of fabel?

Na twee jaar corona is de griep terug van weggeweest. Dat betekent dat er weer heel wat mannen liggen te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier nogal lacherig over gedaan door het andere geslacht, die al snel de term ‘mannengriep’ van stal haalt, een synoniem voor aanstelleritis. Maar is dat wel terecht?

Net als bij corona heeft de griep een breed scala aan klachten. “Sommigen mensen merken er niets van, terwijl anderen dagen geveld zijn of zelfs overlijden aan complicaties van de griep”, vertelt griepexpert Ted van Essen, voorzitter van de Influenza Stichting. Mannen lijken meer te lijden onder het griepvirus dan vrouwen. Is daar ook wetenschappelijk bewijs voor?

Actiever immuunsysteem
Sabine Oertelt-Prigione is arts-onderzoeker bij het Radboudumc, gespecialiseerd in gendergeneeskunde en volksgezondheid. Volgens haar zijn er wel degelijk biologische aspecten, gelinkt aan gender, die bepalen hoe ons lichaam op virussen en bacteriën reageert. “Het immuunsysteem van vrouwen is over het algemeen iets actiever dan dat van mannen. Dit betekent niet dat vrouwen minder vaak ziek worden, maar wel dat zij over het algemeen sneller weer beter zijn.”

Lees hier het volledige artikel.