Mantelzorg zou net als kraamzorg duurzaam deel mogen uitmaken van ieders leven

‘Mantelzorg zou een normaal onderdeel moeten zijn van ieders leven’
Wat is de invloed van mantelzorg op werk en welzijn van de mantelzorger op lange termijn? En hoe kan die lange termijnblik op voor- en nadelen van mantelzorg ons meer inzicht geven in een duurzame vorm van mantelzorg?

Op 17 juni hield Ellen Verbakel, hoogleraar Algemene en Theoretische Sociologie, haar oratie aan de Radboud Universiteit over dit onderwerp.

We staan voor grote maatschappelijke vraagstukken. Er komen veel meer ouderen bij in de toekomst, meer chronisch zieken. Wie gaat de hulp voor die mensen leveren? De professionele zorg kan dat niet opvangen vanwege personeelstekort en te hoge kosten. ‘Onze overheid zet daarom expliciet in op mantelzorg’, vertelt socioloog Ellen Verbakel. ‘Als je alle mantelzorg zou vervangen door publiek geld dan zou dat 44 miljard euro kosten, dat is onbetaalbaar.’

Voor- en nadelen van mantelzorg
Verbakel snapt waarom de overheid haar hoop vestigt op mantelzorg, maar wil met haar onderzoek zorgen voor een evenwichtiger beeld. ‘Om de discussie over de houdbaarheid van de gezondheidszorg goed geïnformeerd te kunnen voeren, moet je de totale ‘kosten’ van mantelzorg weten, en dat is de som van korte- en langetermijngevolgen, zowel positief als negatief.

Lees hier het volledige artikel.