Mantelzorgers en gemeenten enthousiast over aanpak Mantelkring

Een steeds grotere groep mantelzorgers is overbelast of dreigt dit te raken, blijkt uit recente gegevens van de Sociaal Economische Raad (SER). De overheid doet relatief weinig om deze groeiende problematiek het hoofd te bieden. Toch zijn er samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en particuliere initiatieven die met succes van de grond komen, zoals Mantelkring.

Joke Alberts heeft zich opgeworpen als landelijk ambassadeur van dit initiatief. Joke is al bijna 30 jaar mantelzorger van haar man, de zanger Koos Alberts. Zij zal volgende week rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) op meerdere plaatsen in Nederland Mantelkring gaan promoten.
Het gaat bij Mantelkring om ontspanning, uitwisseling, structuur en begeleiding op maat. De aanpak is in eerste instantie preventief bedoeld, om uitval van de mantelzorger te voorkomen.
Via Mantelkring worden mantelzorgers met elkaar in contact gebracht, ze krijgen professionele ondersteuning in de problematiek waar ze tegenaan lopen. De deelnemers kunnen onderling zowel praktische als emotionele ervaringen uitwisselen: het delen van persoonlijke ervaringen levert herkenning en erkenning op.
Ook is er een oplossing voor wie intensieve zorg aan een naaste verleent en daardoor aan huis gebonden is. De zogenaamde Mantelkringmaatjes ontlasten de mantelzorger voor een aantal uren van de zorgtaak zodat deze kan deelnemen aan de wekelijkse wandelingen en speciale themabijeenkomsten van Mantelkring. Social media wordt ingezet om contacten op te zetten en te onderhouden. Men maakt ook gebruik van digitale platforms zoals bijvoorbeeld WhatsApp en Vraagelkaar, waarin vraag en aanbod online aan elkaar gekoppeld worden.
Lees hier het volledige artikel.