Medicijn helpt tegen kanker, maar is ‘te duur’

Voor het eerst zegt een adviesorgaan dat een medicijn niet zonder meer vergoed moet worden. Een nieuw middel tegen een agressieve vorm van borstkanker is te duur. Het middel, pertuzumab, moet daarom niet zonder meer worden gehandhaafd in het verzekerd pakket. Om het geneesmiddel „kosteneffectief” te maken zou je de prijs moeten halveren.

Dit staat in een recent verschenen uitspraak van de Adviescommissie Pakket (ACP), die Zorginstituut Nederland adviseert. Het Zorginstituut is op zijn beurt de belangrijkste adviseur van minister Schippers (VWS, VVD) bij de besluiten over welke zorg wordt vergoed en welke niet.

De uitspraak van de ACP is een koerswending bij het Zorginstituut, zegt oncoloog Koos van der Hoeven (Radboud MC), voorzitter van een commissie die eerder dit jaar een rapport uitbracht over de betaalbaarheid van kankermedicijnen. „In het verleden zei het Zorginstituut wel over een middel dat het erg duur was, maar daar bleef het bij. Nu is er voor het eerst een grens genoemd van wat het middel mag kosten en wordt gezegd: we komen er op terug.”

Behandeling 250 vrouwen
Ongeveer 250 vrouwen met de zogeheten HER2-variant van borstkanker worden dit jaar behandeld met pertuzumab, een aantal dat in 2017 ruim zal zijn verdubbeld. In vergelijking met de patiënten die alleen de standaardbehandeling krijgen, leven de vrouwen met pertuzumab bijna zestien maanden langer.

Lees hier het volledige artikel.