Medicijnen effectiever in hersenen krijgen met geluidstrillingen

Voor het eerst in Europa proberen onderzoekers de bloed-hersenbarrière, het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen, tijdelijk en op een veilige manier te openen. Dat doen ze met behulp van een innovatieve techniek die gebruik maakt van geluidstrillingen.

Hierdoor kunnen medicijnen de hersenen makkelijker bereiken. Door samen te werken met experts in verschillende hersenaandoeningen, hopen de onderzoekers op betere behandelingen voor zo veel mogelijk patiënten.

De Hersenstichting financiert het onderzoek met 2,5 miljoen euro. Het onderzoek duurt ongeveer vier jaar en staat onder leiding van Dannis van Vuurden, kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum. Vanuit Amsterdam UMC is wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam Wiesje van der Flier verantwoordelijk, en wordt er intensief samengewerkt met onderzoekers van de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.

Daarnaast is er een nauwe samenwerking met UMC Utrecht en het LUMC. Er wordt in eerste instantie onderzocht hoe deze behandeling werkt bij kinderen en volwassenen met een kwaadaardige hersenstamtumor en bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Deze technologie kan uiteindelijk voor meerdere hersenaandoeningen effectief zijn.

Lees hier het volledige artikel.