Meer gezondheidsrisico’s onder jongeren

Naarmate jongeren meer in de pubertijd terecht komen, wordt een aantal gezondheidsrisico’s groter. Dit staat in een onderzoek van het UMCG dat op 10 juni is gepubliceerd. Het extra contactmoment van GGD’en en JGZ-organisaties draagt bij aan bewustwording van die risico’s onder jongeren en het signaleren en adviseren ten behoeve van een gezonde leefstijl.

De uitkomsten van dit onderzoek werd op dinsdagmiddag 10 juni door hoofdonderzoeker prof. dr. Menno Reijneveld (Sociale Geneeskunde) aangeboden aan de directie Publieke Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Resultaten onderzoek: alle jongeren hebben aandacht nodig

De resultaten laten zien dat problemen op een aantal terreinen sterk toenemen in de adolescentie. Die toename is sterker in bepaalde groepen, zoals jongeren met laag opgeleide ouders en in lagere schoolniveaus. De verschillen tussen groepen zijn echter relatief klein, alle jongeren hebben aandacht nodig. Een goede taxatie vooraf van de risico’s die jongeren lopen kan daarbij helpen om zo goed mogelijk advies te geven. Preventieprogramma’s kunnen dan op maat aan jongeren worden aangeboden, zoals voorlichting en leefstijladvies op maat.

Lees hier het volledige artikel