Meer kennis gebruiken uit sociale wetenschap is beter voor de patiënt

Wat is hier, nu belangrijk voor deze patiënt in deze situatie? Hoe maken patiënten en zorgverleners afwegingen? Het zijn centrale vragen in de oratie van hoogleraar ‘Antropologie van de alledaagse ethiek’ Jeannette Pols van Amsterdam UMC. Ze richt zich in haar onderzoek specifiek op de alledaagse ethiek in de zorg voor mensen met een langdurige of chronische ziekte of blijvende handicap.

Pols combineert haar oratie met een muzikale avond waarin verbinding tussen medische en sociale wetenschap centraal staat.

”Ethiek, dat betekent dat je kritisch nadenkt over wat – moreel en anderszins – goed is om te doen. Dat is iets waar we vrijwel elke dag, bewust of onbewust, mee bezig zijn. Dat noem ik alledaagse ethiek”, aldus Jeannette Pols. En ethiek is volgens haar cruciaal in de zorg, want daar streeft iedereen naar het goede en naar passende zorg voor elke patiënt.

Pols richt zich in haar onderzoek vooral op patiënten met een chronische ziekte of handicap. ”Een chronische ziekte gaat niet weg. Soms treden er veranderingen op en kan de patiënt andere symptomen ervaren. Zo’n nieuwe situatie vraagt om nieuwe afwegingen. Daardoor blijven artsen, verpleegkundigen, patiënten en hun omgeving bezig met zoeken naar wat hier en nu het beste is om te doen. Maar het beste doen kan voor de ene patiënt iets anders betekenen dan voor de andere”, aldus Pols.

Lees hier het volledige artikel.