Menselijke antilichamen uit muizen

Met zijn 72 jaar runt prof. Frank Grosveld van het Eramus MC nog twee wetenschappelijke laboratoria. De ene onderzoekt de 3D-structuur van ons genetisch materiaal en de andere onderzoekt antilichamen.

Twee gescheiden werelden, waarvan de laatste begin dit jaar ineens vol in de schijnwerpers kwam te staan toen Grosveld bekendmaakte een antilichaam tegen corona gevonden te hebben, samen met de groep van Berend Jan Bosch in Utrecht.

Antilichaam als medicijn
In zijn antilichamen-laboratorium werkt een groep onderzoekers sinds het jaar 2000 aan nieuwe manieren om menselijke antilichamen te maken. Daarvoor gebruiken ze muizen. ‘Het immuunsysteem van muizen lijkt erg op dat mensen. Maar toch herkent het menselijk immuunsysteem muizenantilichamen als vreemd’, legt Grosveld uit. Dat is een probleem als je antilichamen als medicijn wilt gebruiken, bijvoorbeeld bij immuuntherapie.

Grosveld en zijn team loste dit probleem op door muizen genetisch aan te passen, zodat ze menselijke antilichamen produceren. Grosveld: ‘Dat is voor die muizen geen enkel probleem, want ze weten niet anders.’ Voor de wetenschappers is het een groot voordeel, want op die manier functioneren de muizen als een soort fabriekjes voor menselijke antilichamen.

Lees hier het volledige artikel.