Mensen met langdurige psychische problemen over rol gemeente bij zorg

Ambulantisering, minder bedden, meer ondersteuningstaken naar de gemeenten en het sociale netwerk. Deze ontwikkelingen kunnen grote invloed hebben op het leven van mensen met psychische problemen. Wat vinden zij hier eigenlijk zelf van? In de laatste peiling van het panel Psychisch Gezien staat de rol van de gemeente centraal.

Het panel Psychisch Gezien is een landelijk panel van ruim 2.000 mensen met aanhoudende psychische aandoeningen. Uit de laatste peiling in oktober 2016 blijkt dat er in de ogen van de panelleden nog veel werk te doen is voor gemeenten in de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Een deel van de leden denkt hierover graag mee met de gemeente.

Minder dan tien procent van het panel vindt dat gemeenten goed zicht hebben op de zorgbehoeften van mensen. In dit licht is het begrijpelijk dat het panel de gemeente in een eerdere enquête een relatief laag rapportcijfer gaf. Echter, als mensen daadwerkelijk contact hebben (gehad) met de gemeente – via het WMO loket of sociale wijkteam – zijn ze over het algemeen redelijk positief: twee derde van die leden is namelijk tevreden met het contact rondom de aanvraag en met de ontvangen ondersteuning.

Lees hier het volledige artikel.