Mensen met een licht verstandelijke beperking gebaat bij meer tijd en aandacht van de huisarts

In Nederland zijn ongeveer 1,17 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij hebben een lager intelligentieniveau en soms moeite om zich in de maatschappij te redden. Deze groep krijgt op dit moment onvoldoende passende zorg, constateert Zorginstituut Nederland.

De gezondheid van mensen met een LVB kan verbeteren als artsen herkennen dat hun patiënt een verstandelijke beperking heeft en daar rekening mee houden in de spreekkamer. Dit is een van de belangrijke aanbevelingen uit het Zinnige Zorg Verbetersignalement ‘Zorg voor mensen met een LVB en een gezondheidsprobleem’.

Mensen met een LVB gaan vaker naar de dokter
Mensen met een LVB maken vaker gebruik van zorg. Gemiddeld 4 op de 5 mensen met een LVB bezoekt de huisarts minimaal één keer per jaar. Bij de Nederlandse bevolking is dat gemiddeld 2 op de 3 mensen. Ook gebruiken mensen met een LVB meer medicijnen, gaan ze vaker naar een specialist en zoeken vaker psychische hulp. Door hun beperking hebben ze moeite om te begrijpen wat hen mankeert, hoe ze medicijnen moeten gebruiken of hoe ze adviezen moeten opvolgen. Zorgverleners lopen er tegenaan dat vaak niet duidelijk is dat iemand een verstandelijke beperking heeft.

Lees hier het volledige artikel.