Menzis vergoedt vanaf 1 juli nog maar één type methotrexaat-spuit

Het Reumafonds, tezamen met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) zijn erg geschrokken van het besluit om nog maar een type methotrexaat-spuit te vergoeden en maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van het preferentiebeleid van Menzis voor de patiënt.

De patiënten maken op dit moment juist gebruik van verscheidene toedieningsvormen, naalden en verschillende concentraties. Het Reumafonds en de CCUVN hebben daarom op 9 mei 2017 bij Menzis in een brief gepleit om methotrexaatinjecties niet op te nemen in het preferentiebeleid en mogelijke andere acties zullen volgen.

Het Reumafonds en CCUVN hebben hiervoor de volgende redenen:

  • Wisselen van medicatie om niet medische redenen is belastend voor mensen die goed zijn ingesteld op hun methotrexaatinjectie;
  • De patiënt heeft onzekerheid over meer en andere bijwerkingen en een verminderd effect;
  • Zorg op maat is met één product niet meer mogelijk door het ontbreken van keuze;
  • Kosten verschuiven naar extra benodigde begeleiding en communicatie (door de specialist, de reumaverpleegkundige en apotheker) en mogelijk onnodig sneller inzetten van duurdere medicijnen (biologicals).

Ten aanzien van het wisselen van medicatie speelt dat de toedieningsvorm en gebruik van naalden en pennen in belangrijke mate bepalend zijn voor correct gebruik en therapietrouw.

Voor zorg op maat geldt dat de keuze voor het type methotrexaatinjectie gemaakt moet worden door de behandelend specialist en of verpleegkundige in informed consent met de patiënt. Samen beslissen dus. Hiervoor is een divers aanbod van producten met verschillende productkenmerken essentieel en niet slechts één product van één leverancier. Met name het verschil in hantering tussen wegwerpspuit en injectiepen is relevant voor patiënten. Het slechts bij hoge uitzondering mogelijk maken van afwijken van het aangewezen product is onvoldoende om goede zorg te kunnen leveren en niet in het belang van de patiënt. Het werkzame bestanddeel, methotrexaat is overigens precies hetzelfde. Dit geldt ook voor de hulpstoffen.  Op deze gronden zijn er dus geen bijwerkingen te verwachten.

Het Reumafonds en CCUVN, sluiten zich aan bij het beleid van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR),  de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers (KNMP) op het gebied van methotrexaatinjecties. Zij zijn om goede redenen ook geen voorstander van een preferentiebeleid op dit geneesmiddel. Samen met de CCUVN, NVR, V&VN en KNMP, zal het Reumafonds verdere stappen ondernemen richting Menzis, om te proberen dit beleid terug te draaien.

Het is belangrijk dat patiënten van Menzis die methotrexaatinjecties gebruiken op de hoogte zijn dat zij een andere methotrexaatinjectie (Injexate) zullen krijgen bij de apotheek vanaf 1 juli. Zij kunnen dan eventueel voor 1 juli nog bij de apotheek een voorraad van hun vertrouwde medicijn halen. Hiermee is er tijd om met de reumatoloog en reumaverpleegkundige te bespreken of er eventueel een medische noodzaak is om de eigen injectiespuit of prikpen te blijven behouden (zie ook bijlage). (Worddocument)

Bron: Reumafonds.