Asbestkanker wordt ook wel mesothelioom of borstvlieskanker genoemd. Andere benamingen zijn ook longvlieskanker of buikvlieskanker. De kwaadaardige tumoren zitten bij deze kankersoort in de vliezen van de borstkas (een vlies tussen ribben en de longen) of in de vliezen van longen/ en of luchtwegen. Een mesothelioom kan ook in het borstvlies, buikvlies of in het hartzakje voorkomen.
Asbestkanker
Een mesothelioom wordt vaak asbestkanker genoemd omdat ongeveer bij 85% van de gevallen mensen in aanraking zijn geweest met asbest. Asbestkanker groeit vaak vanuit het borstvlies naar de organen in de buurt van het borstvlies. Bijvoorbeeld naar de longen, het middenrif en de organen in de buik. Een mesothelioom groeit vaak snel en is meestal niet te genezen.
Waar zit asbestkanker?
Meestal ontstaat mesothelioom in het borstvlies. Soms dus ook in een ander vlies, maar die kans is wel kleiner. Procentueel ziet dat er zo uit:
5 tot 10% in het buikvlies: het vlies rondom de spijsverteringsorganen
minder dan 1% in het hartzakje: het vlies rondom het hart
minder dan 1% in het vlies rondom de teelballen
Oorzaken voor mesothelioom
Er is ook een kleine groep mensen die een mesothelioom krijgt zonder ooit in aanraking te zijn geweest met asbest. Andere risicofactoren zijn:
Erfelijke aanleg. Mensen met een afwijking in het BAP1-gen hebben een hoger risico op mesothelioom. Deze genetische afwijking kan van ouder op kind overgaan. Wel is deze afwijking heel erg zeldzaam. Op de hele wereld zijn maar een paar families bekend die er aan lijden. Bij hen komt mesothelioom wel vaker voor.
Lees hier het volledige artikel.