Miljoenensubsidie voor ‘Bewegen zonder pijn’

Stichting de Weijerhorst steunt onderzoeksproject naar behandeling en preventie van artrose.
Het Maastricht UMC+ start een groot onderzoeksproject naar de behandeling en preventie van artrose. Stichting De Weijerhorst maakt het project ‘Bewegen zonder pijn’ mede mogelijk met een subsidie van anderhalf miljoen euro (op een totaal budget van 2,5 miljoen euro).

“We willen artrose bij de bron aanpakken en verder gaan dan alleen maar symptoombestrijding”, zegt dr. Tim Welting die samen met dr. Pieter Emans en prof. dr. Lodewijk van Rhijn de komende vijf jaar het onderzoek zal coördineren.

Artrose is een groot maatschappelijk probleem. Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders hebben op dit moment te kampen met de aandoening. Hoewel de kans op artrose toeneemt met de leeftijd, krijgen jongere mensen ook steeds vaker te maken met de ziekte. Een echte behandeling is er niet. Medicatie is enkel gericht op pijnbestrijding en ook een gewrichtsvervanging is eigenlijk slechts een tijdelijke oplossing, omdat een prothese aan slijtage onderhevig is. Maastrichtse onderzoekers werken nu aan een oplossing op celniveau die artrose bij de bron aanpakt.

Lees hier het volledige artikel.